Kontakt
blog/cpp_gif_small

Kaj je tečaj cestno prometnih predpisov (CPP)?

  Kaj je tečaj CPP? Koliko časa traja tečaj CPP? Zakaj obvezno na tečaj CPP? Opravljen teoretični del usposabljanja v šoli vožnje je pogoj za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita. V praksi se je uveljavil neformalen izraz: tečaj cestno prometnih predpisov (CPP). Kdaj na tečaj ...

Kaj je tečaj cestno prometnih predpisov (CPP)?

 

Kaj je tečaj CPP? Koliko časa traja tečaj CPP? Zakaj obvezno na tečaj CPP?

Opravljen teoretični del usposabljanja v šoli vožnje je pogoj za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita. V praksi se je uveljavil neformalen izraz: tečaj cestno prometnih predpisov (CPP).

Kdaj na tečaj CPP?

Tečaj cestno prometnih predpisov za opravljanje vozniškega izpita B kategorije lahko opravljate že z dopolnjenim šestnajstim letom starosti. Za ostale kategorije vozniškega izpita se na tečaj CPP lahko prijavi kandidat za voznika, ki mu ne manjka več kot pol leta do dopolnjene starosti, ki je pogoj za vozniški izpit te kategorije.

Tečaj CPP je sestavljen iz dveh delov:

Splošni del tečaja CPP boste obiskovali najmanj štiri dni po štiri šolske ure. Ta del opravljamo samo enkrat in velja tudi za vse ostale kategorije vozniškega izpita, za katere boste izpit opravljali kasneje. Na splošnem delu se bodoči voznik seznani s prometnimi predpisi, signalizacijo, s pravili v prometu in z medčloveškimi odnosi ter z ravnanjem v neobičajnih situacijah.

Posebni del tečaja CPP pa kandidat za voznika obiskuje ločeno za posamezno kategorijo. Za motorna kolesa, tako za osebni avto kot za motorno kolo, obsega posebni del tečaja CPP še dva dni štiriurnih predavanj, na katerih se bodoči voznik seznani s posebnostmi kategorije, za katero opravlja vozniški izpit.

Kandidat za voznika mora biti na splošnem delu tečaja cestno prometnih predpisov obvezno prisoten najmanj dvanajst učnih ur od šestnajstih, na posebnem delu pa mora biti prisoten vse ure tečaja CPP. Namen tečaja je predstaviti vsebine, ki jih mora voznik dobro poznati in obvladovati, na tak način, da bodo bodoči vozniki o prometu razmišljali celostno. Naj ne veljajo zgolj predpisi, temveč predvsem spoštovanje, strpnost in uvidevnost do drugih udeležencev v prometu.

Ko bodoči voznik zaključi z udeležbo na tečaju CPP, zna in je pripravljen za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita pred izpitno komisijo.

Šele po opravljenem delu teoretičnega dela vozniškega izpita se začne usposabljanje iz vožnje.

Zato ne odlašajte. Čimprej se povežite s šolo vožnje, ki ji zaupate in oddajte prijavo na tečaj CPP.

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...