Kontakt

Kategorija C

Opravi nakup online

Kupi

Kategorija C

V to kategorijo spadajo motorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3500 kg razen traktorjev in avtobusov. Najnižja starost za opravljanje vozniškega izpita te kategorije je 18 let, če imate opravljeno temeljno kvalifikacijo za voznike, oziroma 21 let za vse ostale.

Avtodom

Za vožnjo avtodoma zadošča prometno dovoljenje kategorije B, ki dovoljuje vožnjo vozil, kjer največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in so zasnovana in izdelana za prevoz največ osmih potnikov poleg voznika. To pomeni, da lahko tak avtodom brez težav vozimo s standardnim izpitom B kategorije.

Ker pa so sodobni avtodomi precej veliki in imajo vgrajene veliko dodatne opreme, to pomeni, da so že sami po sebi precej težki. Hitro se zgodi, da slabih 7 metrov dolg polintegriran avtodom, z natočenim polnim rezervoarjem goriva, preseže tri tone. Ko v avtodom naložimo še polno naše robe, hrane, športne opreme in natočimo še rezervoar za čisto vodo ter prištejemo kilograme potnikov, se hitro zgodi, da presežemo maso 3.500 kg. Ker pa smo s tem tudi v prekršku, je potrebno za vožnjo takih avtodomov pridobiti kategorijo C1 ali C.

V kategorijo C1 spadajo motorna vozila, razen vozil kategorije D1, D ali F, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg in ne presega 7.500 kg in so zasnovana in izdelana za prevoz največ osmih potnikov poleg voznika.

V kategorijo C spadajo motorna vozila, razen vozil kategorije D1, D in F, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg in so zasnovana in izdelana za prevoz največ osmih potnikov poleg voznika.

Potek

Opravljanje vozniškega izpita C kategorije z 18. leti

Opravljanje vozniškega izpita C kategorije z 21. leti

Pogoji

  • dopolnjena starost 21 let oziroma 18 let in prijava v postopek pridobivanja temeljne kvalifikacije
  • zdravstveni pregled v pooblaščeni zdravstveni organizaciji oziroma v ambulanti medicine dela, prometa in športa in pridobljeno zdravniško spričevalo
  • veljavno vozniško dovoljenje kategorije B
  • pred dopolnjenim 21. letom lahko opravljate izpit za kategorijo C, če imajo opravljeno temeljno kvalifikacijo.

Opravi nakup online

Kupi

Termini

Informacije o prijavi